Blog

Eigenaarschap maakt je effectiever.

Hi krijger, in deze blog ligt onze gezamenlijke focus op eigenaarschap. De mate waarin je je betrokken voelt bij jouw eigen verantwoordelijkheden en daarnaar handelt, bepaalt voor een groot deel jouw effectiviteit en succes.  Stel je eens voor dat het doen van de afwas, het huishouden, computerbestanden doorploegen op zoek naar iets onvindbaars of het uitvoeren van fysieke inspanning niet meer behoren tot de vervelende dingen die je wel zou moeten doen maar die er niet van komen.

Dat al die dingen die je gewend bent te ontwijken of voor je uit te schuiven voortaan tot simpele, haalbare activiteiten behoren. En dat die binnen je comfortzone passen en die zelfs rendement vol en leuk worden. Eigenaarschap maakt je effectiever.

Jouw toekomst wordt bepaald door wat je vandaag doet.

Voortaan zijn alle activiteiten die eerder lastig, moeilijk of vervelend waren niet meer iets wat je van anderen moet of voor anderen moet doen. Nee, je gaat keuzes maken over wat bij jou hoort en wat jou iets oplevert. En wat dat oplevert mag best pas op de lange termijn zijn. En je mag best beseffen dat je dat vandaag een bepaalde inspanning mag kosten.

Zonder inspanning geen ontspanning en zonder pijn geen groei. Ik hou in deze maandbrief de voorbeelden bewust klein, simpel en toepasbaar. En dat vraag ik ook van jou als je gaat oefeningen met eigenaarschap. Er zit nl. een deel in onze hersenen genaamd “amygdala” wat er voor zorgt dat wij onszelf bij te grote veranderingen (die de behoedzame amygdala als gevaarlijke afwijkingen ziet) onbewust gaan saboteren. Dat is de reden dat de meeste mensen kortstondig enthousiast en heftig diëten om weer terug te vallen in hun oude gewoontes.

Voorbeelden:

Bijvoorbeeld beleggen; als je elke maand €100,- in een beleggingsfonds stopt dan ontneem je jezelf elke maand €100,- consumptief plezier. Ai, pijnlijk. Tegelijkertijd doe je de krijger van de toekomst een enorm plezier. Want maandelijks €100, -tegen 8% beursrendement levert je in 10 jaar €18.638, 53 op en over 20 jaar is dat zelfs €59.787,40. En dat allemaal voor die €100,- per maand!

Andersom kan het ook; door te beseffen hoe groot de ellende wordt als je je zaken níet regelt dan motiveert je dat om het alsnog te doen. Als je de vaatwasser niet uitruimt dan komt vervolgens de gootsteen vol te staan met vuile kopjes. Daarna zet je alle overige vuile vaat op het aanrecht tot het ook daar niet meer past. Resultaat is dat je daarna alsnog de vaatwasser moet uitruimen. En opnieuw alle vuile, aangekoekte vaat door je handen moet laten gaan. Om het af te spoelen en alsnog in de vaatwasser te zetten. Drie maal zoveel werk! Het bergje zand dat je voor je uitschuift wordt immers steeds groter.

Of, door te beseffen hoe lekker of het is als je straks je verantwoordelijkheden hebt afgehandeld. Bijvoorbeeld door ’s avonds jouw woonkamer even op te ruimen zodat je met een gerust hart gaat slapen en morgen in een frisse en opgeruimde woonkamer terecht komt. Kleine moeite, hoog rendement.

OK, belangrijk is dus te weten dat wat je doet, je initieel een bepaalde moeite kost wat je een veelvoud gaat opleveren.

Van bewuste moeite naar automatisch gemak.

Vervolgens is het van belang om je te vereenzelvigen met het doel en het belang van die activiteiten. Heel simpel; op de vraag waarom ik volkorenbrood i.p.v. witbrood eet zou ik antwoorden “geen idee, dat doe ik nou eenmaal, waarschijnlijk omdat het gezond is”.

In de supermarkt stel ik mij die vraag niet. Ik loop linea recta naar het volkorenbrood en zonder enige twijfel leg ik dat in mijn karretje. Die keuze is al zo vaak gemaakt en tot een automatisme verworden waardoor het nu geen keuze maar onderdeel van mijn leefstijl, van mijn leven, van mijzelf is. En er zal vast een dag zijn dat ik eens een wit broodje koop.

Als ik dat als bewuste keuze toepas, dan herpak ik mij de volgende keer weer en treedt het automatisme weer in werking. Maar… als ik te regelmatig witte broodjes koop, dan wordt dat mijn nieuwe automatisme. Wat mij daarin helpt is de afweging wat die nieuwe gewoonte mij uiteindelijk oplevert en of dat de korte termijn geneugte waard is.

High trust, low tolerance.

Eigenaarschap is voor militairen een vereiste en hoort bij de vorming in opleiding- en trainingstrajecten. Dit om de doodeenvoudige reden dat militaire activiteiten in beginsel vaak onprettig, zwaar of moeilijk zijn. Waarbij het níet uitvoeren van die activiteiten de dood van jezelf en je teamleden tot gevolg kan hebben. Militairen worden daarom voortdurend aangesproken op- en geconfronteerd met uitstelgedrag en nalatigheid. Net zolang tot de ervaring, de lijdenslast, groot genoeg wordt. En het rendement als hoger doel wordt geïncorporeerd om voortaan, zonder enige aansporing en automatisch, dat ene stapje extra te zetten.

Het effect dat zij daarmee niet alleen op zichzelf maar ook op hun omgeving hebben is enorm. Immers, er ontstaat een cultuur van hoge professionaliteit en lage tolerantie. Daarmee bedoel ik dat elke militair als authentiek mens erkent wordt en dat bepaalde gedragingen en houdingen niet getolereerd worden.

Daarop wordt elk teamlid specifiek en concreet, met respect voor de persoon maar ook met respect en in het belang van het team en de missie, aangesproken. Als dat als sociaal veilig en gewenst wordt beschouwd, dan wordt het ook niet meer ervaren als bedreigend. En is iedereen open over zijn of haar gemaakte fouten. Daarmee wordt het maken van fouten en daarop aanspreekbaar zijn als leerproces gezien.

In onze trainingen is eigenaarschap een rode draad. Eigenaarschap maakt je effectiever. Meer over onze trainingen vind je op Human Performance Training – KRACHTZAT.

Lef, daadkracht en doen.

Datzelfde kun jij ook bereiken door voortdurend aanspreekbaar te willen zijn op je eigen houding en gedrag. Maar dat wil je vaak niet. Zaken als angst om afgerekend te worden, angst om fouten te maken of openbaar te maken, het fijn vinden om lafjes binnen je comfortzone te blijven ook al weet je dat je daarmee alle persoonlijke groei, verantwoordelijkheid en leiderschap ontloopt, leiden er vaak toe dat je je verstopt voor je verantwoordelijkheden. Wat je nodig hebt is het gore lef, de brute daadkracht en het onvoorwaardelijke geloof in jezelf en het proces dat leven genoemd wordt. En daarmee ga je een veilige leeromgeving voor jouzelf en je team maken. Heb vertrouwen, leef!

Oefening 1:
Beschrijf hieronder welke aannames, gewoontes, overtuigingen of gedragspatronen jou op dit moment belemmeren om eigenaarschap te vertonen. Noteer vervolgens wat je daarmee wil gaan doen.

 

 
 
 
 
 

Oefening 2:

Verandering, nu!

Schrijf vier dingen op die je moet doen maar constant hebt uitgesteld; misschien gewichtsverlies, stoppen met roken, contact herstellen na ruzie of conflicten vermijden.

 • Schrijf onder elk van deze dingen de antwoorden op de vragen;
 • Waarom heb ik niet eerder actie ondernomen?
 • Welke pijn heb ik in het verleden verbonden met het ondernemen van die actie?


Dit zal je helpen te begrijpen dat wat je tegenhield het feit was dat je meer pijn hebt verbonden met het ondernemen van actie dan met het uitstellen ervan. Wees eerlijk tegen jezelf. Misschien is de pijn heel simpel; bijvoorbeeld het reserveren van een deel van je kostbare tijd.

 • Schrijf al het plezier op dat je in het verleden had door in dit negatieve patroon te blijven zitten. Waarom ben je bijvoorbeeld doorgegaan met snoepen terwijl je gewicht wilde verliezen? Je vermijdt de pijn van onthouding en het geeft je natuurlijk onmiddellijk plezier! Op korte termijn, wel te verstaan.
 • Schrijf op wat het je zal kosten als je nu niet verandert. Wat zal er geburen als je doorgaat met roken? Als je dat belangrijke telefoontje niet pleegt? Wat gaat het je kosten voor je zelfbeeld, of emotioneel gezien, of je fysieke energie niveau, of financieel, of in je relatie?

En hoe voel je je daardoor? Emotie is onze drijfveer, raak dus bekend met de pijn en gebruik haar als kracht om je verandering energie te geven.

 • Schrijf het plezier op dat je zult beleven als je deze zaken wél onmiddellijk uitvoert.
 • Maak een enorme lijst die je emotioneel zal voortstuwen en stimuleren. Stel je alle positieve effecten voor, zowel nu als op lange termijn.

Plan van aanpak: (om maximaal resultaat te behalen en grip op je leven te krijgen middels eigenaarschap)

 1. Stel je omgeving op de hoogte van jouw leerdoel; vergroot daardoor jouw eigenaarschap.
 2. Geef aan dat je daar voortdurend aanspreekbaar op bent, ook als je je eens verstopt voor je verantwoordelijkheden.
 3. Vraag wekelijks om feedback. Vooral bij je grootste vijand, de persoon op wie jij het meest neerkijkt of iemand die je normaal niet zou aanspreken.
 4. Toon dankbaarheid voor feedback en voorkom de “ja, maar” reactie bij jezelf.
 5. Creëer een veilige omgeving voor jezelf door de doorbraak te forceren met kleine experimentjes op het gebied van lef, daadkracht en vertrouwen. Ook als dat betekent dat je soms even op je tanden moet bijten, toneel moet spelen of een maskertje op moet zetten.
 6. Je hebt permissie om tijdens het experimenteren fouten te maken. Leer daarvan.
 7. Wees mild, geduldig en dankbaar naar jezelf voor elk nieuw leerproces. Elke dag 1% verbetering is na 1 jaar 34 x maal beter.
 8. Noteer dagelijks je successen.

Succes met fouten maken, aanspreekbaar zijn, nieuwe en spannende dingen doen en wees je er bewust van dat alles beter is dan nietsdoen! Voor continue informatie, inspiratie en motivatie meld je je aan voor onze nieuwsbrief op Contact – KRACHTZAT.

Er is geen excuus.
Jij hebt KRACHTZAT.